Proverite da li vam je hakovan Facebook

Kako proveriti da li vam je hakovan facebook nalog

 

Postoji više različitih načina koje hakeri koriste da bi nekome hakovali facebook nalog.Automatsko prijavljivanje putem facebook naloga na sajtove,kliktanje na linkove u online poruci ( mail ),korišćenje svog facebook naloga sa nekog drugog računara... Sa vašeg profila zlonamerna osoba ( haker ) može sakupiti dosta ličnih podataka koji se mogu iskoristiti za kradju vašeg indetiteta.Postoji veoma jednostavan način za proveru da li neko drugi koristi vaš facebook nalog,Idite na strelicu u gornjem desnom uglu vaše facebook stranice i kliknite na nju. U meniju izaberite Settings ( podešavanja ).Pojaviće se novi meni.Izaberite bezbednost i prijavljivanje ( Security and Login ) a zatim gde ste prijavljeni.
Pojaviće se popis svih uredjaja i njihovih lokacija sa kojih ste se prijavili na facebook nalog.Ako vidite neki uredjaj koji vam je sumnjiv kliknite na dugme Not You? na desnoj strani liste.

Hakovan facebook nalog

 Kliknite na Not You da bi ste osigurali vaš facebook nalog a potom na Secure Account da bi ste započeli dijagnostiku i obezbedjivanje vašeg naloga.
Ostali znaci koji vm pokazuju da ste možda bili hakovani:
- Vaše ime,datum rodjenja,email ili lozinka su promenjeni
- Neko je poslao prijateljske zahteve ljudima koje ne poznajete
- Poruke su poslate sa vašeg naloga,ali niste ih vi napisali
- Poruke se pojavljuju na vremenskoj liniji koje niste vi objavili ....
Kako zadržati facebook nalog sigurnim
I ako vam je facebook nalo siguran možete ga učiniti još sigurnijim. Facebook dolazi sa dosta sigurnosnih funkcija samo ih trebate aktivirati. Otvorite Facebook i idite u Podešavanja-Bezbednost i prijava-Podešavanje dodatne bezbednosti.Tu imate opcije da :
- Uključite upozorena za prijavu kako biste dobili obaveštenja kada je vaš nalog prijavljen.( ovo vam može pomoći da rano sprečite eventualnu štetu )
- Uključite dvostruku autentifikaciju,a zatim izaberite dodatni nivo sigurnosti sa liste
- Izaberite pouzdane kontakte i dodajte nekoliko bliskih prijatelja ili članova porodice koji vam mogu pomoći da otključate svoj nalog ako ikada bude hakovan
Sa ovim koracima vaš facebook nalog će biti mnogo teži za hakovanje.