Internet skraćenice

Dopuna za Internet skraćenice i pojmove

 

Ovo je mala dopuna novih pojmova internet skraćenicama (Internet Abbreviations) i pojmovima ( internet sktacenice i pojmovi ) koji su postali sastavni deo našeg internet razgovora i komunikacije.


1) 404

Jedna od najcešcih prikaza o tome kad nešto nije u redu, znaci kad ste pokušali pristupiti web stranici koja ne postoji. Moguce je da je obrisana, premeštena ili ste pogresno uneli njen naziv.

2) Dodaci / proširenja (Add-Ons / Extensions)

Dodaci za preglednik (u Firefoxu) ili proširenja (u Chromeu) su opsti naziv za softver koji proširuju ono što web preglednici mogu obaviti. Mogu biti korisni, ali i predstavljati veliki rizik za sigurnost i zaštitu privatnosti. Bitno je znati kako se razlikuju od pluginova (kao što su Java i Flash), potrebnih za pokretanje odredjenih vrsta sadržaja na web stranici.

3) Anime

U širem znacenju japanski izraz anime oznacava bilo što animirano.Ostatak sveta koristi ga kako bi oznacio japansku školu animacije u kojoj se cesto koriste žive boje i izražajni likovi. Razlikuje se od mange, što je naziv za japanske stripove.

4) Arhiva

Arhiviranje je postupak uklanjanja podataka iz aktivnog okruženja na lokaciju, gde ce biti pri ruci. Tak možete arhivirati stare fotografije spremanjem na spoljni cvrsti disk. Nije isto što i izrada sigurnosne kopije (back-upa), koju valja izraditi za slucaj gubitka podataka.

5) Bandwidth

Bandwidth je izraz koji oznacava maksimalnu propusnost protoka podataka, cesto putem mreže. Što je veci, to više aktivnosti možete obraditi odjednom. Recimo, ako nemate dovoljno veliki bandwidth teško cete istovremeno gledati Netflix i preuzimati ogromne datoteke na racunar.

6) Blog

Blog je web odredište ili stranica koja cesto objavljuje sadržaj namejenjen posetiocima. Mogu biti jednostavni (jedna osoba objavljuje svoja razmišljanja putem besplatnog servisa) ili složeni (okupljaju više autora, poput nekog casopisa online). Svi su blogovi web odredišta, ali nisu sva web odredišta blogovi. Postoje i servisi za microblogging poput Twittera, koji omogucavaju takve objave u mikro izdanju.

7) Clickbait

Clickbait je naziv za sadržaj oblikovan i/ili naslovljen tako da korisnika nastoji namamiti na otvaranje. Obicno se pritom koriste senzacionalisticki jezik i isprazna obecanja.

8) Racunarski oblak (Cloud)

Racunarski oblak (cloud) opcenit je naziv za skupinu web poslužitelja posvecenih odredenoj internetskoj usluzi. Dropbox, Gmail i Office Online su takve usluge jer redom koriste udaljene web poslužitelje kako bi obavljali veci deo posla umesto vašeg racunara.

9) Internet kolacic (Cookie)

Internet kolacic (cookie) deo koda koji sadrzi informacije na vašem racunaru koje web odredišta koriste kako bi pratile vaše podatke. Zahvaljujuci njima, na primer, možete dodati proizvod virtuelno i vratiti mu se kasnije ili oznaciti kucicu Remember me kako se ne bi morali stalno iznova logovali.

10) Zajednicko finansiranje (Crowdfunding)

Zajednicko finansiranje (crowdfunding) je akcija prikupljanja novca za novi projekat putem donacija online. Oslanja se na donacije malih iznosa velikog broja ljudi. Poznate platforme su Kickstarter, Indiegogo i GoFundMe.

11) Tamni web (Dark Web)

Tamni web (Dark Web) naziv je za web odredišta kojima ne možete pristupiti bez korišcenja posebnog softvera. Ta web odredišta Google ne indeksira. Cesto su legla kriminalnih i drugih opasnih i nedozvoljenih aktivnosti i delatnosti, iako ima i izuzetaka.

12) Doxing

Doxing oznacava postupak prikupljanja necijih licnih podataka i informacija i njihovo objavljivanje online (obicno u zloj namjeri), cime tu osobu izlaže opasnostima.

13) Ugradivanje (Embed)

Ugradivanje (embedding) podrazumeva integraciju sadržaja iz jednog izvora online u drugi.

14) Enkripcija

Jednostavno receno, enkripcija je postupak prebacivanja obicnog teksta tako da bude necitljiv bilo kome osim onome kome je namejenjen. Enkripcija se koristi pri, na primer, placanju online ili zaštiti razgovora na WhatsAppu.

15) Vatreni zid (Firewall)

Vatreni zid je vrsta softvera racunarske sigurnosti koji ogranicava mrežni promet koji pristiže na i odlazi sa vašeg uredaja. Štiti vaš racunar ili pametni telefon od zlonamernog softvera.

16) Godwinov zakon

Godwinov zakon staro je pravilo rasprava online, prema kojem što duze rasprava na nekom forumu ili platformi online traje to su izgledi kako ce netko u njoj upotrijebiti usporedbu s Adolfom Hitlerom veci. Zvuci šašavo, ali je iznenadujuce precizno.

17) Hashtag

Hashtag je jednostavan oblik metapodataka za objave na društvenim mrežama, narocito Twitteru i Instagramu. Omogucava oznacavanje objave kako bi ju drugi korisnici lakše pronašli.

18) Hotspot

Hotspot se odnosi na uredaj ili lokaciju sa koje se možete povezati se s internetom koristeci Wi-Fi. Odnosi se i na mogucnost koja pametnim telefonima omogucava emitovanje vlastite Wi-Fi mreže pomocu mobilnog interneta.

19) HTTP

HTTP je kratica za Hypertext Transfer Protocol (protokol za prenos hiperteksta). Temelj je Weba kakvog danas poznajemo jer pruža proceduru pomocu koje web preglednik može zatražiti informacije od web poslužitelja s web odredištem i potom te informacije prikazati vama. HTTPS je sigurnija od HTTP-a, koja štiti prijenos podataka enkripcijom.

20) Internet stvari (Internet of Things, IoT)

Internet stvari oznacava proširenje mogucnosti povezivanja na internet na uredaje koji dosad nisu bili povezani, poput kucne rasvjete, hladnjaka i termostata. Za razliku od racunara i pametnih telefona, uredaji iz domene interneta stvari mogu samostalno komunicirati putem interneta.

21) IP adresa

IP adresa je broj dodeljen svakom uredaju koji se povezuje na internet, po kojem se razlikuje od drugih uredaja.

22) Lurkeri

Lurkeri su ljudi koji prate razvoj dogadanja u nekoj zajednici online, ali ne sudjeluju u njoj aktivno. Primer, prate Twitter ili Facebook bez korisnickih racuna ili vise na Redditu i forumu, ali nikad ne glasuju i komentarisu.

23) Zlonamerni softver (Malware)

Zlonamjerni softver (malware) je naziv za sav racunarski kod koji može naštetiti vašem uredaju: viruse, trojance, ransomware, spyware, adware...

24) Online/Offline

Online znaci kako je vaš uredaj povezan s internetom. Offline znaci kako nije.

25) Paywall

Paywall oznacava postupak blokiranja pristupa sadržaju online dok ne platite za njega. Koriste ga web odredišta koja ne mogu ili ne žele ostvariti prihode na druge nacine, obicno oglašavanjem. Ponekad ce vam omoguciti besplatan pristup ogranicenoj kolicini sadržaja kako bi ste mogli vidjeti što cete placati.

26) Phishing

Phishing je vrsta prevare u kojoj se prevaranti pretvaraju kako su neko koga poznajete i kome verujete kako bi vam pokrali licne podatke i informacije. Cesto se pojavljuje u obliku lažnih e-mailova od banaka i internetskih servisa.

27) SEO

Skracenica za search engine optimization, SEO obuhvata niz postupaka sa ciljem boljeg pozicioniranja web odredišta u rezultatima pretraga internetskih pretrazivaca, obicno Google.

28) Spam

Kad god primite neželjenu e-poštu ili poruku online, dobili ste spam. Može se takodje pojaviti i na forumima, u rezultatima internetskih pretraga, kao lažne stranice na društvenim mrežama...

29) Sticky Content

Sticky Content je sadržaj foruma online kojeg moderatori 'zalepe' na vrh kako bi bio stalno dostupan. Obicno su to cesto postavljana pitanja, pravila korištenja i tome slicno. Isti se izraz koristi i za delove web odredišta koji služe kako bi podstakli posetitelje na ponovnu posetu.

30) Trol

Internetski trol je osoba koja namerno pocinje prepirke i svadje, ili na druge nacine ide na živce ljudima. Cesto to radi skretanjem s teme ili provokativnim porukama kojima želi izazvati emotivnu reakciju. Nemojte ih hraniti.

31) URL

URL (uniform resource locator) je referenca na sadržaj koji se nalazi negdje na Webu. Unesete li URL u adresnu traku vašeg web preglednika, otvorit ce web stranicu koju želite posetiti.

32) Wiki

Wiki je vrsta web odredišta ciji korisnici suraduju u prikupljanju i poboljšavanju kvalitete informacija. Najpoznatiji primer je Wikipedia, ali ima ih još na hiljade, a možete napraviti i vlastiti wiki o bilo kojoj temi.

  
 .