Ubrzavanje Windows 7 na siguran način

Kako da ubrzate Windows 7

Bez obzira koju verziju Windows operativnog sistema koristite primetiće te da vaš računar usporava nakon nekoliko meseci redovne upotrebe.Ovo važi i za najnoviji operativni sistem Windows 7 takodje. U ovom uputstvu možete videti kako da optimizujete Windows 7 na siguran način bez opasnosti nanošenja štete korišćenjem neproverenih ili krekovanih programa za optimizaciju.  

Uklonite programe i funkcije koje ne koristite

Svaki program koji je instaliran na vašem računaru koristi sistemske resurse.Mnoge od tih programa ste instalirali samo za probu i zaboravili na njih.I time polako ali sigurno napunili hard disk.Uklanjanje i deinstalacija programa koje ne koristite ili vam nisu više potrebni vrši se na sledeći način:

- kliknite na start pa na Control Panel
- nadjite opciju u kontrol panelu Programs and features gde možete videti šta je sve instalirano na računaru
- izaberite program koji ne koristite i idite na Uninstall
- takodje tu imate i opciju isključivanja Windows funkcija koje ne koristite ali ako niste sigurni za Windows funkcije bolje nedirati

Pokretanje programa sa podizanjem sistema

Najčešći uzrok usporavanja sistema su programi koji se automatski pokreću sa podizanjem Windows-a i koji nastavljaju da rade u pozadini i time troše sistemsku memoriju.Najednostavniji način za proveru koji se programi pokreću sa sistemom je pokretanje opcije msconfig.Iz menija start izaberite Run i u polje za pretragu unesite msconfig.Dobiće te panel na kome izaberite Startup karticu i tu će te videti šta se sve podiže sa sistemom.Jednostavnim sklanjanjem kvačice pored ukloniće te i podizanjem tog programa sa Windowsom. Ovako se ne vrši deinstalacija programa iz sistema već se samo onemogućava njegovo podizanje sa podizanjem Windowsa.

Podešavanje vizuelnih efekata

Prilično poboljšanje perfomansi možete dobiti podešavanjem vizuelnih efekata.Na kontrolnoj tabli izaberite opciju perfomanse i potom Podesi izgled i perfomanse Windows-a.U dobijenom prozoru možete da izaberete vizuelne efekte koji vam se dopadaju. 

Podešavanje opcije indeksiranje

Indeksiranje se vrši na hard disku tojest mestima za koje sistem misli da su važna ( fascikle i biblioteke ).Trebalo bi podestiti ova podešavanja tako da se samo indeksiraju lokacije koje su vezane za operativni sistem.Na kontrolnoj tabli potražite indeksiranje i izaberite opcije indeksiranja.Kliknite na dugme izmeni i u iskačućem dijalogu kliknite na dugme Prikaži sve lokacije ukoliko je omogućeno.Sada očistite kućice za one lokacije gde se retko vrši indeksiranje a zatim kliknite na dugme u redu.

Podešavanje opcije Power Settings

Podrazumevano podešavanje upravljanja napajanjem u sistemu Windows 7 je uravnotežen. Ako ne koristite laptop računar promenom podešavanja power settings možete povećati perfomanse računara uz nešto veću potrošnju energije.Na kontrolnoj tabli idite na Power Options, kliknite na strelicu na dole da biste videli dodatne opcije i zatim izaberite High Perfomance.