Zašto dolazi do pucanja Windows-a ?

Zašto dolazi do pucanja Windows-a ?

 

Plavi ekran,boot problem ili zamrznuti ekran u Windows-u. Sada morate da restartujete sistem i izgubiti ono što ste do tada radili.Zašto dolazi do pucanja Windows-a? U čemu je problem ili je to nagoveštaj problema ?

 Loša memorija ili loša matična ploča
Mnogi kvarovi,posebno oni koji imaju plavi ekran smrti ( BSOD ),javljaju se zbog loše memorije ili matične ploče računara.Možete testirati memoriju sa programom Memtest86 ili u nekim slučajevima ugradjenim dijagnostičkim alatom na matičnoj ploči ( videti uputstvo za matičnu ploču ).Drugi način da testiranja ispravnosti memorije je jednostavna zamena novom ili drugom ispravnom memorijom i videti da li će problem da nestane.Ako je problem i dalje prisutan onda to ukazuje na problem na matičnoj ploči.

BIOS podešavanja
Većina matičnih ploča dolazi iz fabrike sa postavkama koje su široko kompatibilni.Podešavanja možete menjati ili tako klokovati neke delove hardvera.BIOS će se uvek vratiti na osnovna podešavanja resetovanjem CMOS-a ili jednostavnim vadjenjem CMOS baterije na 5-10 sekundi ( računar mora biti isključen iz struje )Problemi koji mogu nastati zbog BIOS-a su recimo ako vam je podešeno u BIOSU da vam je prvi boot usb a vama je slučajno ostala usb memorija  utaknuta ,onda će sistem probati prvo da se podigne sa usb-a.To može da izazove pucanje sistema.
Neispravna ili corrupted registar baza
Windows registar baza nije tako ranjiva kao nekada ali problemi su i dalje mogući.Corrupted registar baza može napraviti da sistem ili neki programi ne podižu normalno.Problem sa corrupted registar bazom možete rešiti tako što će te sistem podići u safe modu i odatle recimo sa CCleaner-om probati da popravite problem.

Pogrešni ili corrupted drajveri
Drajveri ( drivers ) govore vašem hardveru šta da radi.Ako oni nisu ispravni ili su pogrešni može doći do BSOD-a ili pucanja Windows-a čak i ako je hardver potpuno ispravan
Pucanja sistema ovog tipa obično su povezana sa porukom o grešci.Ponekad će se u takvoj poruci i jasno navesti koji je deo računara u pitanju.Ako vam nije navedeno koji je deo u pitanju pokušajte preko GOOGLE-a da iskopirate poruku koju ste dobili i tako pronaći krivca.
Kada indetifikujete problem pokušajte ažuriranjem drajvera ili ponovnom instalacijom drajvera da rešite konflikt.

Problemi sa hard diskom
Hard disk je vodeći uzrok problema neuspelog podizanja sistema ili pucanja Windows.a.Ako vaš računar gubi sposobnost da pronadje disk boot a BIOS vam je ispravno konfigurisan hard disk vam je najverovatniji krivac.Takodje ako vam se resetuje računar samo prlikom pokretanja odredjene aplikacije to može da znači da na tom delu hard diska gde je upisana ta aplikacija postoji problem.Ako ne možete uopšte da pokrenete sistem,pokušajte da prikačite hard disk na drugi računar i proverite ispravnost istog.

Hardverski konflikti
Windows može takodje da ,, pukne ,, ako prima kontadiktorne informacije od različitih delova hardvera.To se zove hardverski konflikt koji je takodje uzrok zamrzavanja ekrana i BSOD-a.
Možete videti da li postoji hardverski konflikt otvaranjem Device Manager-a.Ako konflikt postoji, on će biti vidljivo obeležen žutim i crnim uzvičnikom kao ikonom.Više informacija o tom delu hardvera možete dobiti desnim klikom.
Rešenja ovakvog problema variraju od reinstalacije drajvera do podešavanja u BIOS-u.

Virusi i trojanci
Virus ili trojanac može da prouzrokuje ozbiljnu štetu u sistemu.Blokiranjem ili uklanjanjem instaliranih programa,brisanjem važnih sistemskih datoteka ili menjanjem sigurnosnih podešavanja.
Najbolje što možete da uradite je da preuzmete pouzdani i sveže apdejtovan antivirus i skenirate računar.Uvek ostaje opcija formatiranja hard diska i ponovna instalacija sistema.
Problemi sa napajanjem
Postoje dva moguća uzroka.Do sada najčešći je neispravno napajanje tojest smanjenje isporuke snage ( struje ) koju isporučuje napajanje i time izazvano neravnomeran protok energije.Zamena napajanja je jedino rešenje.
Problemi sa strujom u vašem stanu ili kući.Preopterećene ili loše instalacije, velike razlike u naponima usled lošije isporuke struje od strane Elektrodistribucije.Kvalitetn UPS bi možda rešio taj problem.

Softver
U nekim slučajevima računar može da zamrzne sliku ili boot zbog softvera koji se automatski pokreće.Obično možete rešiti takav problem podizanjem sistema u safe modu i isključivanjem ,onemogućavanjem softvera da se podiže automatski sa sistemom.
Pregrevanje
Ovaj izvor problema može da varira.To može biti slučaj neadekvatne ventilacije,neispravnog ventilatora ili cooler koji se otkačio.Laptop će se zagrevati ako se nalazi na pogrešnoj površini ( ćebe,krilo.. )
 
Postoji mnogo razloga pucanja sistema.Često i jedan problem može imati više uzroka.Nadam se da vam je ovaj članak ukazao u kom pravcu da tražite krivca.